Hjem

Kontakteksem

E-post Skriv ut

Kontakteksem inndeles i to hovedtyper: irritasjonseksem (toksisk kontakteksem) og allergisk kontakteksem. Det kan ofte være vanskelig å se forskjell på de to typene.

Irritasjonseksem

Ikke-allergisk, toksisk kontakteksem (irritasjonseksem) er ofte smertefull og kløende. Det blir utløst av stoffer som skader hudens beskyttelsesbarriere. Jo lenger kontakten med slike stoffer varer og jo høyre konsentrasjon, desto verre blir reaksjonen. Vanlige irriterende stoffer er:

  • SÃ¥pe eller vakemidler

  • Løsemidler

  • Smøreoljer

  • Permanentvæsker

Følgelig er det ikke så overraskende at disse reaksjonene som oftest opptrer på hendene (håndeksem) og gjerne er arbeidsrelatert. Personer med andre hudsykdommer, især atopisk eksem, har større risiko for å utvikle ikke-allergisk kontakteksem.

Som oftest kommer irritasjonseksem smygende etter gjentatt kontakt med lett irriterende stoffer.

Allergisk kontakteksem

Allergisk kontakteksem oppstår ved hudkontakt med et stoff man er allergisk mot (allergen). Reaksjonen oppstår ett til to døgn etter at kontakten har funnet sted.

Allergiske kontakteksemer blir ofte utløst av:

  • Metaller (nikkel, krom, kobolt, gull)

  • Parfymestoffer

  • Epoxyherdere

  • Farge

  • Uherdet plast

  • Gummikjemikalier

  • Planter (primula

  • Bestemte ingredienser i legemidler som brukes pÃ¥ huden, kan skape allergiske reaksjoner. Vanligst er neomycin, som er en ingrediens i antibiotiske kremer.

Diagnostisering av kontakteksem

Diagnosen blir stilt på grunnlag av eksemets utbredelse og utseende. Legen din vil også forhøre seg om hvilke stoffer du kommer i kontakt med hjemme og på jobben for å få et hint om hva som kan være årsaken til kontakteksemet ditt.

Du vil få spørsmål om tidligere eksem og om du eller noen andre i familien lider av allergi. Skulle legen ha mistanke om allergi, kan det bli foretatt en såkalt lappeprøve. En hudspesialist tester da en del kjemiske stoffer for å se om du er allergisk mot dem.

Eventuelt kan du også bli testet for en bakterieinfeksjon.

Behandling av kontakteksem

Det viktigste er at du så vidt mulig unngår kontakt med de stoffene som irriterer huden.

Legen din kan forskrive salver og kremer, som regel kortisonsalve, for å dempe kløe og irritasjon inntil symptomene gir seg.

Mykgjørende kremer bør benyttes i lengre tid etter det at kontakteksemet er leget.

Antibiotika kan forskrives ved bakterielle hudinfeksjoner. DermaSilk, en ny behandlingsform som minsker bakterieinfeksjon og irritasjon i huden, kan være effektivt.

Dersom behandlingen som er nevnt ovenfor ikke hjelper, kan hudspesialisten din forskrive en annen type salve, en såkalt kalsineurinhemmer, også kalt kalsineurininhibitor.

Planelegg yrkesvalg

Kontakteksem er mer utbredt blant voksne enn blant barn, og det vedvarer hele livet.

FÃ¥r man kontakteksem som barn, er det viktig at planlegge valg av utdanning og yrke.

 

 

Innholdet på denne siden er av rent opplysende art. Det er ikke meningen at det skal erstatte undersøkelse av en lege. Snakk med legen din dersom du har flere spørsmål om kontakteksem.